Обичта към книгите

В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост

Обичта към книгата се ражда в дома през детството. Защото това е любов към хората, към близките. Любов към четенето, която трябва да се  поддържа през целия живот. Да се храни с хубави книги, с подходящи четива, присъстващи в сайтове и приложения на съвременните дегитални технологии.

Днес грижа за нашето добро и успешно образование, за избора ни на книги и учебници е не толкова на нас самите или родителите ни, а на нашите учители. На тези, които приеха със сърце мисията, завещана им от Първоучителите – Кирил и Методий. Първоучителите, които ни дариха книги на роден език!

Книгата е може би най-сложното и велико чудо от всички чудеса, създадени от човечеството по пътя му към щастие и бъдещо могъщество.  „Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най- мъдрите съветници и в същото време най-търпеливите учители“ – казва Чарлз Елиът.

Съвременните технологии отварят за нас друг свят – отварят портал към бъдещето. Но колкото и да са образователни, те не могат да заменят човешкото общуване или прочита на хубава книга.

„Търсете хора, разговорът с които би струвал колкото хубава книга! Търсете книги, четенето на които би струвало колкото разговор с философи!“ – казва Пиер Бауст.

С уважение към книгата и нейните създатели подходихме днес – в навечерието на 24-ти май – Денят на славянската писмености българската просвета и култура – за да благодарим на нашите учители за отговорната мисия да образоват и възпитават бъдещето на България.

Честит празник, уважаеми учители!

 

VIII „А“ клас с кл. р-л Росица Стратиева