Четете с нас творчеството на Йовков!

В топлата и красива ноемврийска есен България отбелязва 135 години от рождението на майстора на словото Йордан Йовков. Чудесен повод за насърчаване на четивната техника и грамотност на възпитаниците на СОУ „Й. Йовков“ в навечерието на техния патронен празник.

Да обичаш творчеството на Йовков, да препрочиташ неговите разкази всяка есен, да преоткриваш посланията на писателя и да им правиш своя интерпретация -това е въпрос на традиция и възпитание! Традиция, установена от поколения учители и ученици! Възпитание – на добродетели, общочовешки ценности и иновативно мислене! Всичко това стана ръководеща идея в инициативата на учениците от 9-ти, 5-ти и 1-ви клас да четат заедно Йовковите разкази и да се потопят в необятния свят на добруджанския писател.

Предизвикателството към деветокласниците дойде от по-малките ученици от 5-ти клас и бившата им класна ръководителка Станка Рикова. Отговорът не закъсня. Училищната библиотека се напълни с ученици. Учителите по литература Христо Риков и Росица Стратиева насочваха избора на децата. Разтвориха се томовете с разкази на Йовков, зашумоляха страниците, препрочитаха се любими пасажи и анализираха се любими герои: Серафим, Моканина, Калмука … Василена, Албена, Божура… Изборът не можеше да се спре задълго върху нито един определен герой. Всеки Йовков персонаж е достоен за интерпретация, за драматично пресътворяване на красотата и доброто, които носи в себе си. Тогава решението дойде от само себе си: Гимназистите четоха и драматизираха в класните стаи на петокласниците, а петокласниците слязоха при най-малките ученици от първи клас. Но всичко това се оказа недостатъчно. Йовковите герои трябваше да напуснат училищните стаи и да отидат при хората, работещи в община Тервел.
Ново предизвикателство, нови вълнения. Сега четенето, драматизирането стана по-отговорно. Изборът на Йовкови разкази трябваше да е по-прецизен, за да провокира спомените за самобитността на Йовковите герои у възрастните. И всичко това се случи – „на живо“, както се казва. Срещата на учениците от девети клас със зам. кмета Дияна Илиева и Севдалина Колева – директор на Дирекция образование и младежки дейности бе повече от забавна, образователна, вълнуваща. Разказите „Частният учител“, „Дрямката на Калмука“,„Кошута“, „Триумф“ и „През чумавото“ родиха неподозирани емоции у малки и големи участници в четенето. Оказа се, че ние, тервелчани, обичаме творчеството на Йовков и се прекланяме пред неговите уроци по човечност.

Топлото посрещане и добрите думи на домакините от общината ни държаха като магнит в залата. Не искахме четенето да свършва… Ах, защо не подготвихме повече драматизации! Но обещаваме това да се случи – на самия празник на училището – 20 ноември!

В седмицата посветена на Йовков учениците от петите класове почистиха неговия паметник в града, а четвъртокласниците поднесоха цветя и венци.
4а 4б 4в 4г

Всички малки ученици от начален етап се включиха в инициативата „Чети с мен” и заедно с по-големите си съученици четоха произведения на Йовков. Всеки клас подреди кът със снимки и книги в класната си стая. Някои от класовете рисуваха по разказа „По жицата” и участваха в училищния конкурс за рисунка.

2б 3 г

„Моят клас” – блог на 3 „в“ клас

На 20 ноември празникът започна в 10 часа и под звуците на барабаните бяха внесени в залата националното и училищното знамена.
барабани знамена

Група ученици изпяха добруджанския химн „О, Добруджански край”, който бе подет от цялата зала.
о, добруджански край

Група ученици от V „А” клас, под ръководството на класния си ръководител г-жа В. Желязкова, изнесоха рецитал, посветен на Йовковите герои.
рецитал

Тържествено слово произнесе директорът на училището г-жа Г. Вълчева. Тя поздрави всички „йовковци” – ученици, служители и учители, като им пожела все така усърдно и с йовсковска светлина в душите да продължават по трудния път на образованието. Директорката награди и спчелилите конкурса „Моят любим Йовков герой”:

  • за есе: Мирослав Ставрев, Ралица Стоянова, Семра Айдън и Йордан Мариянов;
  • за рисунка: Аслъ Ахмед, Иван Пенев и Иван Тошков;
  • за спортни прояви, посветени на празника.

награди

Под ръководството на учителя по музика г-н Ж. Колев, ученици от училището изпяха няколко песни, съпроводени на гайда, китари и йоника, показващи уменията на малките му певици и инструменталисти.
групата на Ж. Колев

Представителна група на балет „Каприз”, под ръководството на г-жа Ж. Ненова, зарадваха залата с прекрасните си изпълнения.
б. Каприз 2 б. Каприз

Програмата продължи с драматизация на откъси от Йовковата „Албена”, представена от учениците от X клас, под режисьорската работа на г-жа Р. Стратиева и г-н Хр. Риков. Йовковите герои „оживяха” на сцената и покориха сърцата на публиката.

„Грешна беше тая жена, но беше хубава. Жените, които се канеха да я хулят, тъй си и мълчаха, а патерицата на дяда Влася не се и помръдна“

Албена 1 Албена

Нашите артисти показаха завидно професионално израстване след миналогодишното представяне на „Боряна” и с още по-голямо желание са настроени да продължат с представянето на вдъхновяващите образи на Йовков и през следващата година.

Празничната програма завърши с великолепното представяне на танци от фолклорния ансамбъл „Калинка Вълчева” под професионалното ръководство на Нели Денева.
ансамбъла

И нека никога да не забравяме оптимизма на Йовковите герои:

„Мъдрец наистина беше Сали Яшар, много нещо беше видял, много нещо беше преживял, но едно беше ясно за него: с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго — любовта между хората.“

всички участници