Творчеството на Йордан Йовков на училищната сцена

64-ти патронен празник на СУ „Йордан Йовков“

Днес е много трудно да бъдеш истински добър преподавател. Динамиката на времето, свободата на словото, информираността на децата и могъщото влияние на технологиите изискват от съвременния учител не да следва, а да изпреварва развитието на живота и на човека на ХХІ век. Освен да преподава знания, от учителя все повече се изисква да развива ключови умения у подрастващите.

От учителя се очаква да бъде авторитет – дори в ролята на „артист и режисьор“. Актьор пред интерактивната дъска, съвременният учител трябва да умее да раздава роли съобразно качествата на децата, да развива таланти и да ги окрилява за изяви на сцената. Тук те откриват свое друго Аз, забавляват се, разгръщат таланта си, реализират своето бягство от ежедневието и рутината на училищния живот и превръщат времето, прекарано на сцената, в празник.

Днес за трета поредна есен „Училищният театър“, организиран с ученици от 11клас, представи на сцена Йовкова пиеса. „Милионерът“ – комедията, разкриваща човешки страсти и амбиции, роди една по-различна атмосфера, създаде настроение и празничност, доизгради таланта на деца и ръководители. Пресила Няголова, Ясмин Сали, Арма Вълова, Кенан Юзеир, Алпай Мехмед, Виолина Живкова, Йордан Йорданов, Екатерина Ганчева, Веселена Халачева, Джансел Адем, Еркан Бейтула, Николета Колева и Петър Георгиев, под ръководството на учителите Росица Стратиева и Христо Риков се превъплътиха в Йовкови герои. Часовете на репетиции са зад гърба им, миговете на представлението отлетяха. Но там… на училищната сцена се случи очакваната магия… Актьори и зрители заживяха друг живот.

%d0%bc%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0

%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0 t-1t-2 Напуснали за кратко делничната атмосфера, потънали в магията на празника сред декори, костюми, сценично осветление, препълнена зрителна зала, подкрепа на ръководството, аплодисменти на родители, учители и приятели – всичко това  бе неповторимо изживяване.%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0

Поздравления заслужиха и най-малките участници – водещите Невена Живкова и Виктор Дойчев, както и децата от двете формации – Музикална и Балетна с ръководители Живко Колев и Живка Ненова.

Благодарим и на г-жа Румяна Станкова – директор на училището за добрите думи и за уроците по танци – част от цялостния спектакъл.

%d0%b4%d1%80-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8

Изминалата седмица под мотото „Да бъдем човечни като Йовковите герои“ вдъхнови много ученици, които претвориха своите мисли в рисунки и есета. Повечето от творбите на малките художници и писатели бяха подредени в красива и вдъхновяваща изложба, както и вписани в празничния брой на училищния вестник, списван от клуб „Млад журналист“ и реализиран от участниците в клуб „Компютърен свят“.

%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-2 %d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0-1
Още снимки: