УЧЕНИЦИ ОТ СОУ „Й. ЙОВКОВ“ С НАЙ-ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ НА ФОНДАЦИЯ „ЦЕННОСТИ“

Да спечелиш най-високото отличие на фондация „Ценности“ и покровителството на президента Петър Стоянов е заслужено признание за учениците от СОУ „Й. Йовков“ град Тервел и ръководителите – главни учители Росица Стратиева и Стойка Жекова! Първа награда за изследователска работа и за литературна и филмова презентация на проучените и документирани знания за миналото на родния край! Първо място сред 170 участици! Това е повод за гордост – особено днес – в навечерието на 20-годишнината от създаването на ОДК „Малкият принц“ и 60 години извънкласна и извънучилищна дейност в Тервел.

ц3

Под ръководството на своите учители през изминалата учебна година учениците посетиха паметни места, където са се водили битки за освобождението на Добруджа: Добрич, Кочмар, Тутракан, Кубадин, Негро вода, Мирча вода, Никулицел, Кокош, Аджигьол, Тулча… Наученото разказаха в писмена разработка на тема: „100-годишната история на една граница в Добруджа“. Предмет на разработката са въпроси, свързани с проблеми за границата, разсичаща Добруджа, за войнишките гробища без граници, за безграничността на саможертвата и паметта на добруджанци, за румънските претенции към територията на Добруджа и отношението на Великите сили, за славната Добруджанска епопея, към която имат принос наследниците и изследователите – днешните млади хора. А те са Божидар Колев, Мирослав Ставрев, Николета Ненова, Александър Божиков, Радостин Пенчев, Маринела Костадинова, Ралица Петрова, Мирослава Стоянова, Семра Айдън, Мила Николова, Иванина Николаева, Живко Пенчев. А филмът на тема: „За сраженията, гробовете и паметта на границата, разделяща Добруджа“, който е част от състезателната програма, пресъздава пътя на ученическото изследване и съдържа видеозаписи на разговори с хора, познаващи описаните събития.

ц1
ц4
ц5
ц2

Незабравими за учениците ще останат посещенията в Агенция „Архиви“ Добрич, Военно гробище Добрич и Военните мемориали в Тутракан и Мирча вода, както и срещите със служители на реда от РУП Тервел, които осъвремениха погледа на младите хора към историята. Благодарим на всички наши съграждани и на община Тервел за съдействието!
На 25 и 26 юни 2016 г. в София ще се състои награждаването на отбора и ръководителите.

Текст и снимки: Росица Стратиева /главен учител и преподавател по БЕЛ/