В памет на Апостола

На 19 февруари 2016 г. се навършват 143 г. от гибелта на Васил Левски. На него, най-великият син на България, посветиха един учебен час учениците от шести и седми „А” клас.
Литературната част бе подготвена от г-жа Марияна Радева – преподавател по БЕЛ в СОУ „Й. Йовков”, презентацията – от г-жа Силвия Александрова -преподавател по ИТ и „Танца на смъртта” от г-жа Живка Ненова – ръководител на балет „Каприз”.
Програмата бе представена в Актовата зала на училището, която се оказа тясна да побере желаещите да присъстват.
В първата част на програмата се разказваше биографията на Апостола. Водещи бяха чаровните момичета от VII „А” клас Нийда и Ивана. Запознахме учениците с родителите на Левски Иван и Гина Кунчева (Иван Велчев и Валентина Димитрова), братята Христо и Петър (Иван Галинов и Преслав Пенев), сестрите Яна и Марийка ( Иванина Тодорова и Явора Яворова).
Проследен бе целият жизнен път на Васил Левски като умело бяха включени стихове от одата „Левски” на Иван Вазов. Отлично рецитираха Никола Веселинов, Севиляй Бейсин, Нергис Емурлах и Емре Кърджалъ.
Всички в залата замряха от вълнение, когато се инсценира обесването на Левски с примка на сцената и паднало трикрако столче.

IMG_2255

На втората част водеща бе неотразимата Нергис Емурлах от VII ”Б” клас. Тук учениците представиха драматизацията „Левски пред турския съд”. Ролята на Апостола бе изпълнена великолепно от Никола Веселинов от VI „Б”клас, на предателя Димитър общи – Иван Галинов, заптиетата бяха Денис и Преслав. Момчетата, които изиграха представителите на турския съд се справиха блестящо. Страховитият генерал Али Саиб паша бе Емре Кърджалъ, майор Шакир бей – Теодор Господинов, а българския чорбаджия Иванчо Хаджипенчович – Георги Георгиев.

IMG_2269

Много силен момент в програмата бе изпълнението на Валентина Георгиева от VII „А” клас на стихотворението „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев на фона на песента и изпълнението на „Танца на смъртта” изигран с красота и финес от момичетата от балет „Каприз” – Инна, Анна-Мария и Николета.

IMG_2275

Накрая почетохме паметта на Апостола с едноминутно мълчание.

Участниците в програмата

Текст: Мариана Радева

Снимки: Живко Колев